På mötet medverkade 25 supportrar samt Linda Magnusson, Marcus Larsson, Patrik och Emil Sylvegård och Fredrik Händemark från Malmö Redhawks.
Åsikter från laget
Patrik berättade att spelarna verkligen uppskattar det stöd vi ger, och även om det är få i arenan kan de inte begära mer av oss som är där. Han tryckte också på att supportrarnas roll är större än vad vi kanske tror, när vi öser på och sjunger och klappar och hejar får spelarna energi och det ger ringar på vattnet. DOCK – upplever de ibland att det är spelarna som triggar igång publiken, istället för tvärtom. Om det inte kommer ett mål får vi inte ge upp – fortsätt sjunga, fortsätt heja och till slut kommer målet. Ibland upplever de att vi i publiken får energi först när första målet kommit.
Han kom också med en uppmaning att vi alla ska försöka ta med oss en kompis eller granne eller kollega till nästa match – om alla tar med sig en polare blir vi många i arenan! Till sist ville han säga att spelarna alltid gör sitt bästa varje match, även om vi i publiken inte tycker det ser ut så. Det finns dagar då det inte ”kuggar i”, och saker ser avigt ut – fast det inte alls var tänkt så. Det låser sig helt enkelt, och det bästa sättet att låsa upp är att fortsätta stötta och heja.
Fredrik tackade oss alla, och betonade återigen hur viktigt stödet är och speciellt när det inte går jättebra på isen. Han önskade att vi inte låter spelet styra hur det låter från läktaren. Han önskar att klacken hörs hela matchen, även vid underläge.
Emil hade inte så mycket att tillägga, mer än att stödet betyder mycket – även på bortaplan. Han ansåg också att enkla ramsor är bättre, om fler kan sjunga med. Från deras perspektiv är det överlägset bäst med enkla ramsor som låter mycket.
Därefter tackade de tre för sig och överlät övriga diskussioner till oss.
Sittplats
Generellt upplevs att sittplats är svårare att få med i sånger och ramsor, och som en del av en lösning beslutades att e-maila ut sånghäftet – som finns on-line – till samtliga medlemmar samt be Malmö Redhawks inkludera länken i sitt utskick till säsongskortsinnehavare inför matchen. Ett problem som arenan brottas med är akustiken, det är ingen arena bygd för läktarsång och därför blir det svårt att höras. De som var med på mötet som sitter på sittplats gör sitt bästa för att höja stämningen under matcherna, men ser gärna att ännu fler bidrar. Det påpekades också att det är viktigt att vi som är på plats tänker på hur vi beter oss och att vi är trevliga både mot varandra och mot andra, vi vill sprida en positiv atmosfär!
Ståplats
Ett problem som upplevs på ståplats är språkbruket, men samtidigt påpekades att sittplats är minst lika ”duktiga” på att använda könsord och andra svordomar. Åldersgränsen på ståplats är 10 år i vuxet sällskap och 13 år utan. Under 10 år är man hänvisad till sittplats. Klacken försöker konstant komma på nya ramsor, men man kanske ska lägga fokus på kortare enklare ramsor för tillfället, för att få igång ståplats mer.
Ett samarbete med MFF-klacken är i nuläget inte aktuellt, då man vill att förändringen ska ”komma inifrån” och att ”hyra in” fotbollsklackar är inte ett alternativ.
Malmö Redhawks lyssnar på klacken under matcherna och anpassar – i möjligaste mån – musik och reklam efter hur och vad klacken låter. Ibland blir det fel, men misstag är mänskliga.
Det var också diskussion om att ”skicka upp” röststarka individer från ståplats att få igång sittplatserna i hörnorna (sektionerna 8 – 13/14), inte alla matcher och inte hela tiden. Men ibland, vid tillfälle, när möjlighet och behov finns.
Det diskuterades också att en del på ståplats vägrar sjunga om det är ”fel” capo, detta var alla på mötet överens om är trams och inte ok. Oavsett vem som står på plattan och är capo ska ståplats sjunga lika mycket.
Flaggor, trumma och banderoller är ok att ha på ståplats. Skulle diskussioner om detta uppstå ska man i första hand kontakta en publikvärd och om det inte löser situationen, kontakta Linda Magnusson
Bortaresor
Även om mötet i huvudsak skulle handla om stämningen i Arenan diskuterades hur vi ska få fler att åka med på bortaresorna och en del saker går att ändra på – men pris och avstånd till matcherna kan vi inte göra något åt. Info om resorna kommer på jumbotronen när möjlighet ges, men betalande reklamkunder måste prioriteras. Ibland hinns därför inte resorna med. Inför Djurgårdsresan provades flyers i foajén före Skellefteå-matchen och det är svår att säga om det gav något resultat, inget omedelbart för DIF-resan – men kanske man planterade ett frö hos någon. Flyers kommer även delas ut ang Frölunda-resan innan matchen mot HV71 17/10. En enkät, med anonyma svar, är under utarbetande och kommer att skickas ut inom kort – för att ”pejla in” vad som kan göras bättre med resorna.
Övrigt
Marcus Larsson hade några avslutande ord/önskemål/uppmuntringar.
- Vi alla spelar i samma lag – köp ”Malmösektionen-tröjorna” i buren och bär rött på hemmamatcherna.
- I ett lag är man inkluderande, man stöter inte ut någon – man välkomnar in alla. Le, säg hej – var inkluderande.
- I ett lag hjälper man varandra, om en sektion tystnar tar en annan över.
Till sist – ett stort TACK till alla som kom och var engagerade!